MAKALELER

artı değer osgb

İş Güvenliği Uzmanı ve Hekim Çalıştırma Zorunluluğu Başlıyor

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE HEKİM ZORUNLULUĞU BAŞLIYOR

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmaya dair hükümlerinin 50'den az işçi çalıştıran "az tehlikeli" işyerlerinde uygulanmasına 1 Temmuz 2016 tarihinde başlanacak. Buna göre bir kişi çalıştıran işyerleri dahi öngörülen yükümlülükleri yerine getirmek zorunda.

ZORUNLULUK BAŞLIYOR

Küçük işyerlerine iş güvenliği ve işyeri hekimi istihdam etmek yerine, "hizmet satın alma" hakkı tanınıyor. Bu hizmet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden alınabilecek. Risk değerlendirmesi yaptırmayanlara 5 bin 859 TL, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyene 13 bin 22 lira olmak üzere aylık toplam 18 bin 881 lira para cezası söz konusu olacak.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda 2012 yılından bu yana devam eden reform sürecinin son adımı da 1 Temmuz 2016’da yürürlüğe giriyor. 1 Temmuz 2016'dan itibaren de 50'den az çalışanı olan "az tehlikeli" işyerleriyle kamu kurumlarında yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren 50'den az işçi çalıştıranlar açısından işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı zorunluluğu başlayacak. İşyerleri tam zamanlı uzman ve hekim çalıştırabilecekleri gibi, şirketlerden hizmet satın alarak yükümlülüklerini yerine getirecek. Bütün ofis işleri başta olmak üzere pek çok işyeri "az tehlikeli" grubuna giriyor. Apartmanlar ve siteler, bakkallar az tehlikeli iş yeri grubunda yer alıyor. Bir kapıcı veya bir temizlik işçisi çalıştırsa dahi apartman ve sitelerde yasa hükümlerinin uygulanması gerekecek. En az bir çalışanı bulunan tüm işyerleri risk değerlendirmesi yapmak zorunda olacak. Risk değerlendirmesi yükümlülüğü aslında 30 Haziran 2012 tarihinden beri bulunuyor. Ancak, sistemin oturması için 50'den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde bugüne kadar denetim yapılmadı. 1 Temmuz'dan itibaren bu sektörlerde denetimler gündeme gelecek.

TEMMUZ SONRASI ZOR

Çalışan sayısı 50'den az olan işyerlerine 1 Temmuz 2016 tarihine kadar yapacakları risk değerlendirmesi konusunda kolaylık sağlandı. Bu tarihe kadar risk değerlendirmesi, şu kişilerden oluşan bir ekip tarafından yapılabilecek:
İşveren veya işveren vekili
İşyeri çalışan temsilcileri
İşyerinde destek elemanı
İşyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen ve işyerinde yürütülen çalışmalar, mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlar. 1
Temmuz'dan sonra bu ekibin yaptığı risk değerlendirmesi kabul edilmeyecek. Bu kişilere ilave olarak iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin de risk değerlendirmesine katılması istenecek. Şirketten hizmet alımıyla yapılırsa işyeri çalışan sayısı ve büyüklüğüne göre bedeli 500 ile 3 bin lira arasında değişecek.

UZMAN VE HEKİM GÖREVLENDİRMEYEN CEZAYI HER AY ÖDEMEK ZORUNDA

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde 50'den az işçi çalıştıran işyerlerine uygulanan cezalar şöyle:

Risk değerlendirmesi yapmamak: Aykırılığın devamı halinde her ay 5 bin 859 TL
İş güvenliği uzmanı görevlendirmemek: Her ay 6 bin 511 TL
İşyeri hekimi görevlendirmemek: Her ay 6 bin 511 TL
Acil durumları belirlememek, tedbir almamak: Aylık 1,301 TL
İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmamak: Her yükümlülük için bin 952 TL
İş kazalarını 3 gün içinde SGK'ya bildirmemek: 2 bin 603 TL
Çalışanlara sağlık gözetimi yaptırmamak: Her işçi için bin 301 TL

AZ TEHLİKELİ İŞYERLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

6 yılda bir risk değerlendirmesi yapılacak. İşyerinin taşınması, binalarda değişiklik yapılması, makine ve ekipmanlarda değişiklik, iş kazası gibi durumlarda risk değerlendirmesi yenilenecek.
50 çalışan başına 1 arama kurtarma, 1 yangın söndürme; 20 çalışan başına 1 ilkyardım elemanından oluşan "acil durum ekibi" oluşturulacak. 10'dan az çalışanı bulunan işyerlerinde bir kişi görevlendirilmesi yeterli olacak.

Çalışanlara 3 yılda bir 8 saat iş güvenliği eğitimi verdirilecek.
İşçiler 5 yılda bir periyodik sağlık muayenesinden geçirilecek.
İşçi başına ayda 10 dakikadan az olmamak üzere, iş güvenliği uzmanından hizmet satın alınacak. 10'dan az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde işçi başına yılda 60 dakika iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek.

İşçi başına ayda en az 5 dakika işyeri hekimi hizmeti alınacak.